LEIPÄKUKOT; maidoton ja gluteeniton


Suomi 100-juhlavuosi sai minut tarttumaan perinneruokakirjan pariin. Suomalaiset perinneruuat ovat sellaisinaan väistyneet modernempien versioiden tieltä. Minusta se on hyvin ymmärrettävää, sillä tottakai ruokakulttuurinkin pitää kehittyä ja mennä eteenpäin, koska ruoka-ainemahdollisuudet ovat moninkertaistuneet sitten läskisoosin tai lapskoussin. Mutta perinneruuat ovat suomalaisen ruokakulttuurin juuret, joita arvostetaan ja joihin ainakin juhlapyhinä palaamme.

Muikkukukko-ohjetta lukiessani kehittelin meille lounaan, joka valmistuu jälleen nopeasti. Tosin itse gaavasin edellispäivänä siian, mutta sen toki voi ostaa myös valmiina.

Kokeilin myös ensimmäistä kertaa Vuohelan Herkun Minirevittyjä tummia leipiä. Yllätyin positiivisesti. Olivat erinomaisen maukkaita ja sopivat hyvin suolaisen kalan kanssa. Tein osan leivistä tavalliseen ruisleipään (kuvissa taka-alalla), koska meillä minä olen ainoastaan gluteenittomalla ruokavaliolla.Kalaleipäset tai leipäkukot


Kahdelle (4 annosleipää)

5 savusilakkaa
pieni file graavattua siikaa
1/2 pkt pekonia
1 dl hienonnettua tilliä
1/2 punasipuli ohuina renkaina
muutama salaatin lehti
maidotonta margariinia
4 puolikasta Minirevittyä tai muuta tummaa leipää

1. Graavasin siian edellisenä päivänä merisuolalla, valkopippurilla sekä tillillä.
2. Laita uuni 200 asteeseen. Laita pekoniviipaleet leivinpaperille ja paista niitä noin 13 minuuttia, kunnes ovat rapeita ja ruskeita.
3. Ota savusilakoista haarukan avulla kalan liha irti. 
4. Leikkaa graavisiiasta ohuita viipaleita.
5. Hienonna tilli ja suikaloi sipuli.
6. Levitin margariinin leiville. Paahdoin ne pannulla. Ekaksi margariinipuolen.
7. Kokoa leivät. Muutama lehtisalaatin pala, tilli, sipuli, kalat ja pekoni.
8. Tarjoa kylmän juoman kanssa.


ReetaKommentit

Suositut postaukset