MEKSIKOLAINEN JAUHELIHAPATA BATAATTI-PERUNALOHKOJEN KERA; maidoton sekä gluteeniton





Vaikka lauantai olisi yhtä rauhallinen ja leppoisa päivä kuin sunnuntai, on sunnuntailla vieläkin (onneksi) astetta levollisempi status. Sunnuntai on sellainen rauhallinen päivä, jossa ei ole tuntiviisarilla merkitystä vaan ajan sanelee nälkäinen maha, aurinkoinen keli, koiran pissauslenkit sekä kolottava kahvihammas. Näin siis vähän leppoisasti kerrottuna. Todellisuudessa näitä sunnuntaita ei ole kovinkaan usein urheilua harrastavan lapsen perheessä, mutta otetaan rauha irti pienistäkin pyhäpäivistä. 




Aamupäivällä valmistin uuniin pikkuisen riskilläkin meksikolaisen jauhelihapadan. Riskitekijät olivat oliivit sekä maissinjyvät, mutta ne on kyllä helppo vaihtaa vaikkapa ruskeisiin papuihin ja viinirypäleihin makumieltymysten mukaan.




Meksikolainen jauhelihapata


Neljälle

700 g naudan 10% jauhelihaa
2 tölkkiä tomaattimurskaa (tässä Pirkan tomaatti-basilika)
2 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
1 lihaliemikuutio
1 dl kalamata kivettömiä oliiveja
1 pieni purkki maissia
1 rkl chilikastiketta
1 valkosipulin kynsi tai 1 rkl valkosipulijauhetta
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
6-7 basilikan lehteä
2 pientä sipulia

1. Laita uuni 175 asteeseen.
2. Ruskista jauheliha pannulla.
Kaada ruskistettu jauheliha uunipataan.
3. Lämmitä tomaattimurskat pannulla. 
4. Kaada vesi ja oliiviöljy joukkoon.
5. Lisää mausteet, hienonnetut basilikan lehdet sekä liemikuutio.
6. Halkaise oliivit. Lisää ne pataan maissin sekä sipulirenkaiden kanssa.
7. Kaada kastike pataan jauhelihan päälle. Sekoita. 
8. Anna hautua uunissa noin 40 minuuttia.


Bataatti- ja perunalohkot


1 iso bataatti
6 perunaa
oliiviöljyä
karkeaa riisijauhoa
suolaa
paprikajauhetta

1. Pese perunat ja tee niistä lohkoja.
2. Kuori bataatti ja tee niistä myös lohkoja.
3. Sekoita noin 1/2 dl karkeaa riisijauhoa sekä mausteet keskenään.
4. Kaada toiseen kulhoon peruna- sekä bataattilohkot ja oliiviöljy. Sekoita hyvin. Tämän voi näppärästi tehdä myös isossa pakastepussissa. 
5. Lisää karkea riisijauhomausteseos joukkoon ja sekoita hyvin.
6. Levitä lohkot leivinpaperille ja laita uuniin, kunnes pata on valmis. 
7. Paista lohkoja 20 minuuttia, kunnes ovat rapeita.




Tarjoa vaikkapa jäävuorisalaatin tai hunajamelonilohkojen kanssa.

Pataa rakkaudella 💚

Reeta





Kommentit

Suositut tekstit