kotiliesi

torstai 2. marraskuuta 2017

KOTILIESI 95; juhlan kunniaksi metsäsieni-lapskoussia! Maidoton sekä gluteeniton


Kotiliesi ilmestyi ensimmäisen kerran 95 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi valmistin Kotileden ruokablogin lukijoille sekä DinnerWithReeta-blogin seuraajille oman versioni entisen kotikaupunkini Rauman perinneruuasta, lapskoussista. Siitä 'ei niin maukkaan näköisestä' ruuasta, joka ei minulle ollut niin mieluisa kouluvuosina.

Lapskoussi oli entisaikojen merimiesten ruoka, mikä oli helppo valmistaa hankalemmassakin merenkäynnissä. Myös ruokaan käytetyt raaka-aineet säilyivät hyvin pitkätkin merimatkat. Raaka-aineina olivat suolaliha, perunat, porkkanat, lantut, sipulit....vaihtelevasti siis sitä, mitä oli saatavilla. Lapskoussi on raaka-aineiltaan lähes lihakeiton kaltainen. Lapskoussia haudutetaan joko liedellä tai uunissa miedolla lämmöllä 3-4 tuntia. Näin lihasta tulee mureaa ja kasvikset saavat pehmetä sekä soseutua mausteisessa liemessä. 

Olen aina sydämeltäni raumalainen. Se vaan on niin, että kerran raumalainen on aina raumalainen, vaikka muualle lähtisikin. Jokin vaan meitä raumalaisia yhdistää. Lapsuus, nuoruus sekä aikuisiän alkuvuodet tuli vietettyä Raumalla. Silloin Vanhan Rauman kadut, upea Pyhän Ristin kirkko, Rauman aktiivinen tori, idyllinen Rauman kanaali sekä Äijänsuon kuuluisa mäki olivat jokapäiväisiä ohitettavia. Nykyään käydessäni Raumalla nuo kaikki pysäyttävät ja pysähdyttävät. Voiko kaupunki enää tunnelmallisempi olla. 

Innostuin hakemaan tähän lapskoussiin ideoita vanhoista Kotiliesi-lehdistä. Halusin löytää reseptiini perinnettä, luontoa, suomalaisuutta sekä nykypäivää. Lopputuloksessani on perinnettä lapskoussin resepti sekä kunnioitus valmistustapaa kohtaan. Suomalaisuutta ja luontoa tuovat metsäsienet. Nykypäivästä kertovat naudan rasvaton suikaleliha sekä ehkäpä suppilovahverotkin lajikkeena.400 g naudan paistisuikaleita 
1 kg jauhoisia perunoita
3 porkkanaa
2 sipulia
vettä
1 dl suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
1 lihaliemikuutio
1/2 tl maustepippuria
1/2 tl mustapippuria
1 laakerinlehti

1. Laita uuni 175 asteeseen.
2. Laita liha uunipataan ja peitä lihasuikaleet tai kokonainen lihanpala vedellä. Laita joukkoon laakerinlehti, lihaliemi sekä muut mausteet.
3. Annan lihan olla uunissa 2-3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä. 
4. Keitä kasvikset kattilassa. 
5. Soseuta kasvikset.
6. Paista pieniksi hiennonnetut sienet pannulla. 
7. Kun liha on mureaa siivilöi neste erilliseen kulhoon. 
8. Pilko/nypi liha mahdollisimman pieneksi. 
9. Yhdistä kattilaan liha, sienet sekä soseutuneet kasvikset. Lisää lihan keittolientä, kunnes lapskoussi on melko löysähköä.
10. Anna vielä hautua miedolla lämmöllä noin 40-60 min. Lisää keittolientä tarvittaessa.Tarjoa maidottoman margariinisilmän, punajuurien sekä suolakurkkujen kera.

Reeta
2 kommenttia:

  1. Oli mielenkiintoista lukea tuosta, koska olen itsekin syntynyt Raumalla. Vanhemmat muuttivat tosin Imatralle, kun olin parisen vuotta. Eteläkarjalainen siis, tätä nykyä savolaistumassa aikalailla... xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla. Rauma vaan jää niin sydämeen. Kesä-Rauma on vilkas ja tapahtumarikas. Talvi-Rauma sitten hiljainen ja arkinen.

      Poista